Osobní holub

Holub stěhovavý (Ectopistes migratorius), známý také jako holub divoký, je vyhynulý severoamerický pták. Pojmenovaný podle francouzského slova passager, které znamená „kolem“, byl tento pták jedním z nejhojnějších druhů v Americe, ne-li na světě, s některými hejny obsahujícími více než miliardu jedinců. Jedno hejno, podle obyvatel jižního Ontaria v roce 1866, zřejmě chované více než 3,5 miliardy ptáků, měřilo míli na šířku a 300 mil na délku a trvalo 14 hodin, než prošlo.

Nejstarší fosilie poštovních holubů pocházejí z pozdní pleistocénní epochy a prospívaly po celou holocénní epochu až do počátku 20. století, kdy populace rodu drasticky poklesla kvůli ničení biotopů a nadměrnému lovu.

Osobní holub byl pohlavně dimorfní co do velikosti a zbarvení. Samec byl dlouhý 390 až 410 mm (15,4 až 16,1 palce), převážně šedý na horních partiích, světlejší na spodních partiích, s duhově bronzovým peřím na krku a černými skvrnami na křídlech. Samice měla 380 až 400 mm (15,0 až 15,7 palce) a byla tupější a hnědší než samec celkově. Mláďata byla podobná samici, ale bez duhového zbarvení. Obývala hlavně listnaté lesy východní Severní Ameriky a byla zaznamenána i jinde, ale chovala se především kolem Velkých jezer. Holub migroval v obrovských hejnech, neustále hledal potravu, úkryt a hnízdiště a byl kdysi nejhojnějším ptákem v Severní Americe, čítal kolem 3 miliard a možná až 5 miliard. Velmi rychlý letec, holub osobní mohl dosáhnout rychlosti 100 km/h (62 mph). Pták se živil hlavně stěžněmi, ale také plody a bezobratlými. Provozoval společné hnízdění a společné chovy a jeho extrémní družnost může být spojena s hledáním potravy a sycením dravců.

Osobní holuby lovili domorodí Američané, ale lov se zintenzivnil po příchodu Evropanů, zejména v 19. století. Holubí maso bylo komercializováno jako levná potrava, což mělo za následek lov v masovém měřítku po mnoho desetiletí. K poklesu a následnému vyhynutí druhu přispělo několik dalších faktorů, včetně zmenšování velkých rozmnožovacích populací nezbytných pro zachování druhu a rozsáhlého odlesňování, které zničilo jeho stanoviště. Pomalý pokles mezi lety 1800 a 1870 byl následován rychlým poklesem mezi lety 1870 a 1890. Poslední potvrzený volně žijící pták byl pravděpodobně zastřelen v roce 1901. Poslední ptáci v zajetí byli rozděleni do tří skupin na přelomu 20. století, z nichž někteří byli vyfotografováni živí.Martha, považovaná za posledního holuba v zajetí, uhynula 1. září 1914 v ZOO v Cincinnati. Vymýcení tohoto druhu je významným příkladem antropogenního vyhynutí.

V roce 1827 William John Swainson přemístil holuba pasažérského z rodu Columba do nového monotypického rodu Ectopistes, částečně kvůli délce křídel a klínovitému tvaru ocasu.V roce 1906 Outram Bangs navrhl, aby vzhledem k tomu, že Linnaeus zcela zkopíroval Catesbyho text při ražbě C. macroura, měl tento název platit pro holuba pasažérského jako E. macroura.V roce 1918 Harry C. Oberholser navrhl, aby C. canadensis měl přednost před C. migratoria (jako E. canadensis), protože se objevil na dřívější stránce v Linnaeově knize.V roce 1952 Francis Hemming navrhl, aby Mezinárodní komise pro zoologickou nomenklaturu (ICZN) zajistila konkrétní název makroura pro holuba smutečního a název migratorius pro holuba pasažérského, protože to bylo zamýšlené použití autory, na jejichž práci Linnaeus založil svůj popis.

Holub stěhovavý byl členem čeledi holubů a holubic, Columbidae. Nejstarší známou fosilií rodu je izolovaná pažní kost (USNM 430960) známá z dolu Lee Creek v Severní Karolíně v sedimentech patřících do souvrství Yorktown, pocházející ze stádia Zanclean v pliocénu, před 5,3 až 3,6 miliony let.Její nejbližší žijící příbuzní byli dlouho považováni za holubice zenaida, na základě morfologických podkladů, zejména fyzicky podobné holubice smuteční (nyní Z. macroura). Bylo dokonce naznačeno, že holub smuteční patřil do rodu Ectopistes a byl některými autory, včetně Thomase Mayo Brewera, uveden jako E. carolinensis. Holub stěhovavý byl údajně potomkem holubů zenaida, kteří se přizpůsobili lesům na pláních střední Severní Ameriky.

Holub stěhovavý se lišil od druhů z rodu Zenaida tím, že byl větší, chyběl mu proužek obličeje, byl pohlavně dimorfní a měl duhové peří na krku a menší snůšku. Ve studii americké genetičky Beth Shapiro et al. z roku 2002 byly muzejní exempláře holuba stěhovavého poprvé zahrnuty do starověké analýzy DNA (v článku zaměřeném hlavně na dronta) a bylo zjištěno, že jde o sesterský taxon kukačky holubice rodu Macropygia. Místo toho bylo prokázáno, že holubice zenaida jsou příbuzné křepelkám z rodu Geotrygon a holubicím Leptotila.

Rozsáhlejší studie z roku 2010 místo toho ukázala, že holub pasažérský je nejvíce příbuzný holubům patagioenas z Nového světa, včetně holuba páskatého (P. fasciata) ze západní Severní Ameriky, kteří jsou příbuzní s druhy z jihovýchodní Asie v rodech Turacoena, Macropygia a Reinwardtoena. Tento klad je také příbuzný holubům Columba a Streptopelia ze Starého světa (souhrnně označovaným jako „typičtí holubi a holubice“). Autoři studie naznačili, že předkové holuba pasažérského mohli kolonizovat Nový svět z jihovýchodní Asie letem přes Tichý oceán nebo třeba přes Beringii na severu.

Ve studii z roku 2012 byla poprvé analyzována jaderná DNA holuba pasažérského a byl potvrzen jeho vztah k holubům patagioenas. Na rozdíl od studie z roku 2010 tito autoři naznačili, že by jejich výsledky mohly naznačovat, že předkové holuba pasažérského a jeho příbuzní ze Starého světa mohli pocházet z neotropické oblasti Nového světa.

DNA ve starých muzejních exemplářích je často degradovaná a fragmentární a exempláře poštovních holubů byly použity v různých studiích k objevení vylepšených metod analýzy a sestavování genomů z takového materiálu. Vzorky DNA jsou často odebírány z polštářků prstů na noze ptačích kůží v muzeích, protože to může být provedeno, aniž by došlo k významnému poškození cenných exemplářů.Holub poštovní neměl žádný známý poddruh.Hybridizace nastala mezi poštovním holubem a holubicí berberskou (Streptopelia risoria) ve voliéře Charlese Otise Whitmana (který vlastnil mnoho posledních ptáků chovaných v zajetí na přelomu 20. století a choval je s jinými druhy holubů), ale potomci byli neplodní.

Jméno rodu, Ectopistes, se překládá jako „pohybující se“ nebo „putující“, zatímco konkrétní jméno, migratorius, označuje jeho migrační zvyky.Úplný binomiál tak může být přeložen jako „stěhovavý poutník“. Anglický obecný název „osobní holub“ je odvozen od francouzského slova „passager“, což znamená „míjet“ letmým způsobem.Zatímco holub existoval, jméno osobní holub bylo používáno zaměnitelně s „divoký holub“. Pták také získal některé méně často používané názvy, včetně holuba modrého, holuba rouckova, holuba dlouhoocasého a holuba lesního. V 18. století byl osobní holub znám jako tourte v Nové Francii (v moderní Kanadě), ale pro Francouze v Evropě byl znám jako tourtre. V moderní francouzštině je pták známý jako tourte voyageuse nebo holub migrateur, mimo jiné.

Osobní holub byl pohlavně dimorfní co do velikosti i zbarvení. Vážil 260 až 340 g (9,2 až 12,0 oz).Dospělý samec byl dlouhý asi 390 až 410 mm (15,4 až 16,1 in).Měl modrošedou hlavu, šíji a zadní krk. Po stranách krku a na horním plášti bylo duhově zbarvené peří, které bylo různě popisováno jako zářivě bronzové, fialové nebo zlatozelené, v závislosti na úhlu světla. Horní část zad a křídla byla světle nebo břidlicově šedá s nádechem olivově hnědé, která se na spodních křídlech měnila v šedohnědou. Spodní část zad a zadek měly tmavě modrošedou barvu, která se na horních ocasních peříčkách změnila v šedohnědou. Větší a prostřední křídlo kryjící peří bylo světle šedé s malým počtem nepravidelných černých skvrn na konci. Primární a sekundární peří křídla bylo černohnědé s úzkým bílým okrajem na vnější straně sekundárů. Dvě středová ocasní pera byla hnědošedá, zbytek byl bílý.

Vzorek ocasu byl výrazný, protože měl bílé vnější okraje s načernalými skvrnami, které byly viditelně zobrazeny v letu.Spodní část krku a prsa byly sytě narůžověle-rufous, dále dole přecházely do světlejší růžové a na břiše a spodní části ocasu krycí peří do bílé. Spodní části ocasu měly také několik černých skvrn. Zobák byl černý, zatímco chodidla a nohy byly jasně korálově červené. Měl karmínově-červenou duhovku obklopenou úzkým purpurově-červeným kroužkem na oči.Křídlo samce měřilo 196 až 215 mm (7,7 až 8,5 palce), ocas 175 až 210 mm (6,9 až 8,3 palce), zobák 15 až 18 mm (0,59 až 0,71 palce) a tarsus 26 až 28 mm (1,0 až 1,1 palce)

Dospělá holubí samice byla o něco menší než samec na délku 380 až 400 mm (15,0 až 15,7 palce). Byla matnější než samec celkově a měla šedohnědou barvu na čele, koruně a zátylku až po lopatky a peří po stranách krku mělo méně duhové barvy než peří samce. Dolní část krku a prsa byly světle šedé, které se na břiše a na krytech pod ocasem měnily v bílou. Na horních částech byla hnědší a na spodních částech světlejší světle hnědá a méně rufous než samec. Křídla, hřbet a ocas byly vzhledově podobné jako u samce s výjimkou toho, že vnější okraje primárního peří byly lemovány buff nebo rufous buff. Křídla měla více skvrn než u samce. Ocas byl kratší než u samce a nohy a chodidla byly světle červené. Iris byl oranžově červený s šedomodrým nahým orbitálním kroužkem. Křídlo samice bylo 180 až 210 mm (7,1 až 8,3 palce), ocas 150 až 200 mm (5,9 až 7,9 palce), zobák 15 až 18 mm (0,59 až 0,71 palce) a tarsus 25 až 28 mm (0,98 až 1,10 palce)

Mladý poštovní holub byl opeřením podobný dospělé samici, ale postrádal skvrny na křídlech a měl tmavší hnědošedou barvu na hlavě, krku a prsou. Peří na křídlech mělo světle šedé třásně (označované také jako bílé špičky), které mu dodávaly šupinatý vzhled. Sekundáry byly hnědočerné s bledými okraji a třetihorní peří mělo rufous wash. Primáry byly také lemovány rufous-hnědou barvou. Krční peří nemělo duhovku. Nohy a chodidla byly matně červené, duhovka byla nahnědlá a obklopená úzkým karmínovým prstencem.Peří pohlaví bylo během prvního roku podobné.

Ze stovek dochovaných kůží se pouze jedna jeví jako zbarvená aberantně – dospělá samice ze sbírky Waltera Rothschilda, Přírodovědeckého muzea v Tringu. Jedná se o omytou hnědou barvu na horních partiích, krycí části křídel, sekundární peří a ocas (kde by jinak byla šedá) a bílou barvu na primárním peří a spodních partiích. Normálně černé skvrny jsou hnědé a je světle šedá na hlavě, spodní části zad a horním ocasu krycí peří, přesto je duhová barva nedotčena. Hnědá mutace je výsledkem redukce eumelaninu v důsledku neúplné syntézy (oxidace) tohoto pigmentu. Tato mutace vázaná na pohlaví je běžná u samic volně žijících ptáků, ale má se za to, že bílé peří tohoto exempláře je spíše výsledkem bělení v důsledku vystavení slunečnímu záření.

Holub pasažér byl fyzicky přizpůsoben pro rychlost, vytrvalost a manévrovatelnost za letu a byl popisován jako člověk s aerodynamickou verzí typického tvaru holuba, například zobecněného holuba skalního (Columba livia). Křídla byla velmi dlouhá a špičatá a měřila 220 mm (8,7 palce) od křídlového akordu k primárnímu peří a 120 mm (4,7 palce) k sekundárům. Ocas, který tvořil velkou část jeho celkové délky, byl dlouhý a klínovitého tvaru (nebo stupňovitý), se dvěma středními pery delšími než zbytek. Tělo bylo štíhlé a úzké, hlava a krk byly malé.

Vnitřní anatomie holuba pasažérského byla popsána jen zřídka.Robert W. Shufeldt při zkoumání kostry samce v roce 1914 zjistil, že osteologie ptáka se od ostatních holubů příliš neliší, ale Julian P. Hume v podrobnějším popisu z roku 2015 zaznamenal několik odlišných rysů. Holub měl obzvláště velké prsní svaly, které naznačují silný let (musculus pectoralis major pro downstroke a menší musculus supracoracoideus pro upstroke). Korakoidní kost (která spojuje lopatku, furkulu a hrudní kost) byla vzhledem k velikosti ptáka velká, 33,4 mm (1,31 palce), s rovnějšími dříky a robustnějšími kloubními konci než u ostatních holubů. furkula měla ostřejší tvar V a byla robustnější, s rozšířenými kloubními konci. Lopatka byla dlouhá, rovná a robustní a její distální konec byl zvětšen. Hrudní kost byla ve srovnání s ostatními holuby velmi velká a robustní; její kýl byl 25 mm (0,98 palce) hluboký. Překrývající se neklouzavé procesy, které tuhnou hrudní koš, byly velmi dobře vyvinuté. Kosti křídel (humerus, radius, ulna, carpometacarpus) byly ve srovnání s ostatními holuby krátké, ale robustní. Kosti nohou byly podobné jako u ostatních holubů.

Hluk vydávaný hejny poštovních holubů byl popisován jako ohlušující, slyšitelný na míle daleko a ptačí hlas jako hlasitý, drsný a nemuzikální. Někteří ho popisovali také jako kvokání, švitoření a vrkání a jako sérii tichých tónů místo skutečného zpěvu. Ptáci zřejmě vydávali skřehotavé zvuky, když si stavěli hnízda, a zvonivé zvuky, když se pářili. Během krmení někteří jedinci vydávali poplašná volání, když čelili hrozbě, a zbytek hejna se ke zvuku připojil při startu.

V roce 1911 americký behaviorální vědec Wallace Craig publikoval popis gest a zvuků tohoto druhu jako sérii popisů a hudebních zápisů, založených na pozorování zajatých holubů C. O. Whitmana v roce 1903. Craig tyto záznamy sestavil, aby pomohl identifikovat potenciální přeživší ve volné přírodě (jelikož fyzicky podobné smuteční holubice by jinak mohly být zaměněny za holuby osobní), přičemž konstatování této „skrovné informace“ bylo pravděpodobně jediné, co by na toto téma zůstalo. Podle Craiga byl jedním voláním jednoduchý drsný „keck“, který mohl být proveden dvakrát za sebou s pauzou mezi tím. To bylo prý použito k upoutání pozornosti jiného holuba. Dalším voláním bylo častější a proměnlivější hubování. Tento zvuk byl popsán jako „kee-kee-kee-kee“ nebo „tete! tete!“ a byl používán k volání buď na svého partnera, nebo na jiné tvory, které považoval za nepřátele. Jedna varianta tohoto volání, popisovaná jako dlouhý, táhlý „tweet“, mohla být použita k přivolání hejna osobních holubů přelétávajících nad jejich hlavami, které pak přistálo na nedalekém stromě. „Keeho“ bylo tiché vrkání, které, zatímco následovaly hlasitější „keck“ tóny nebo hubování, bylo zaměřeno na ptačího druha. Hnízdící osobní holub také vydával proud nejméně osmi smíšených tónů, které byly vysoké i nízké a končily „keeho“. Celkově byly holubičí samičky tišší a volaly zřídka. Craig naznačil, že hlasitý, pronikavý hlas a „degenerovaná“ muzikálnost byly výsledkem života v lidnatých koloniích, kde byly slyšet jen ty nejhlasitější zvuky.

Holub pasažérský byl nalezen na většině území Severní Ameriky východně od Skalistých hor, od Velkých plání až po atlantické pobřeží na východě, na jihu Kanady na severu a na severu Mississippi na jihu Spojených států, což se shoduje s jeho primárním biotopem, východními listnatými lesy. V tomto pásmu neustále migroval za potravou a přístřeškem. Není jasné, zda ptáci upřednostňovali konkrétní stromy a terén, ale možná nebyli omezeni na jeden typ, pokud se jejich počet dal uživit.Původně se rozmnožoval od jižních částí východní a střední Kanady na jih až po východní Kansas, Oklahomu, Mississippi a Georgii ve Spojených státech, ale primární hnízdiště bylo v jižním Ontariu a státech Velkých jezer na jihu přes státy severně od Appalačských hor. Ačkoli západní lesy byly ekologicky podobné těm na východě, tyto byly obsazeny holuby páskovitými, kteří mohli díky konkurenčnímu vyloučení držet holuby pasažérské venku.

ČTĚTE:   Schéma 13E-4

Holub pasažérský přezimoval od Arkansasu, Tennessee a Severní Karolíny na jih po Texas, pobřeží Mexického zálivu a severní Floridu, ačkoliv hejna občas přezimovala až na severu jižní Pensylvánie a Connecticutu. Upřednostňoval zimu ve velkých bažinách, zejména těch s olšemi; pokud nebyly k dispozici bažiny, byly zalesněné oblasti, zejména s borovicemi, oblíbenými hnízdišti. Objevovala se také pozorování holubů pasažérských mimo jeho běžný areál rozšíření, včetně několika západních států, Bermud, Kuby a Mexika, zejména během krutých zim.Bylo naznačeno, že některé z těchto extralimitních záznamů mohly být způsobeny spíše nedostatkem pozorovatelů než skutečným rozsahem holubů pasažérských; Severní Amerika byla tehdy neklidnou zemí a pták se mohl objevit kdekoli na kontinentu s výjimkou dalekého západu.Byly také záznamy o opozdilcích ve Skotsku, Irsku a Francii, i když tito ptáci mohli být uprchlými zajatci, nebo záznamy byly nesprávné.

Více než 130 zkamenělin poštovních holubů bylo nalezeno roztroušených ve 25 státech USA, včetně v La Brea Tar Pits v Kalifornii. Tyto záznamy pocházejí již z doby před 100 000 lety z pleistocénu, během kterého se areál výskytu holuba rozšířil do několika západních států, které nebyly součástí jeho moderního areálu rozšíření. Množství tohoto druhu v těchto oblastech a během této doby není známo.

Cestující holub byl kočovný a neustále migroval za potravou, přístřeškem nebo hnízdištěm.Americký přírodovědec a umělec John James Audubon ve svém Ornitologickém životopise z roku 1831 popsal migraci, kterou pozoroval v roce 1813, následovně:

Sesedl jsem, posadil se na vyvýšeninu a začal tužkou značkovat, takže jsem si udělal tečku za každým hejnem, které prošlo. V krátké době, kdy jsem shledal, že úkol, který jsem podstoupil, je neproveditelný, když se ptáci hrnuli v nesčetných zástupech, vstal jsem, spočítal tečky, které jsem pak odložil, a zjistil, že za jedenadvacet minut jich bylo vyrobeno 163. Cestoval jsem dál a čím dál jsem postupoval, tím víc jsem jich potkával. Vzduch byl doslova plný Holubů; světlo poledního dne bylo zastřeno jako zatměním; trus místy padal, ne nepodobný tajícím vločkám sněhu, a neustávající bzučení křídel mělo tendenci ukolébat mé smysly k odpočinku… Nedokážu vám popsat mimořádnou krásu jejich vzdušného vývoje, kdy se jestřáb náhodou přitiskl na zadní část hejna. Okamžitě se jako příval a s hlukem jako hrom vrhli do kompaktní masy, tlačíce se jeden na druhého ke středu. V těchto téměř pevných masách se řítili vpřed ve zvlněných a hranatých liniích, klesali a hnali se těsně nad zemí s nepředstavitelnou rychlostí, stoupali kolmo tak, že připomínali ohromný sloup, a když byli vysoko, viděli, jak krouží a kroutí se ve svých neutuchajících liniích, které pak připomínaly cívky gigantického hada… Před západem slunce jsem dorazil do Louisville, vzdáleného od Hardensburghu pětapadesát mil. Holubi stále míjeli v nezmenšeném počtu a pokračovali v tom tři dny po sobě.

Tato hejna byla často popisována jako tak hustá, že zčernala oblohu a neměla žádné známky dělení. Hejna se pohybovala od pouhých 1,0 m (3,3 ft) nad zemí ve větrných podmínkách až do výšky 400 m (1 300 ft). Tato migrující hejna byla typicky v úzkých kolonách, které se kroutily a vlnily, a byla hlášena jako téměř ve všech myslitelných tvarech.Odhaduje se, že zkušený letec holub pasažérský během migrace dosáhl průměrné rychlosti 100 km/h (62 mph). Létal s rychlými, opakovanými klapkami, které zvyšovaly rychlost ptáka, čím blíž se křídla dostávala k tělu. Byl stejně obratný a rychlý v létání lesem jako v otevřeném prostoru. Hejno bylo také zběhlé v následování holuba před ním a hejna uhýbala k sobě, aby se vyhnula predátorovi. Při přistání holub opakovaně mával křídly, než je v okamžiku přistání zvedl. Holub byl na zemi neobratný a pohyboval se trhanými, ostražitými kroky.

Holub pasažérský byl jedním z nejsociálnějších suchozemských ptáků.Odhaduje se, že na vrcholu své populace čítal tři až pět miliard kusů, mohl být nejpočetnějším ptákem na Zemi; výzkumnice Arlie W. Schorgerová věřila, že tvořil 25 až 40 procent celkové populace suchozemských ptáků ve Spojených státech.Historická populace holuba pasažérského zhruba odpovídá počtu ptáků, kteří ve Spojených státech přezimují každý rok na počátku 21. století. století. I v jejich dosahu se může velikost jednotlivých hejn značně lišit. V listopadu 1859 Henry David Thoreau, píšící v Concordu ve státě Massachusetts, poznamenal, že „poměrně malé hejno holubů [pasažérů] se zde chovalo loni v létě“, zatímco jen o sedm let později, v roce 1866, bylo jedno hejno v jižním Ontariu popsáno jako 1,5 km široké a 500 km dlouhé, trvalo 14 hodin, než prošlo, a chovalo více než 3,5 miliardy ptáků.Takový počet by pravděpodobně představoval velký zlomek celé populace v té době, nebo možná celé.Většina odhadů čísel byla založena na jednotlivých migrujících koloniích a není známo, kolik jich v dané době existovalo. Americký spisovatel Christopher Cokinos naznačil, že kdyby ptáci létali v jedné řadě, roztáhli by se kolem Země dvaadvacetkrát.

Genetická studie z roku 2014 (založená na koalescentní teorii a na „sekvencích z většiny genomu“ tří jednotlivých poštovních holubů) naznačila, že populace poštovních holubů zaznamenala v posledních milionech let dramatické výkyvy kvůli závislosti na dostupnosti stěžňů (která sama kolísá). Studie naznačila, že pták nebyl vždy hojný, hlavně přetrvával na přibližně 1/10 000 množství z několika miliard odhadovaných v 19. století, přičemž během fází vypuknutí nákazy se vyskytoval mnohem větší počet.Některé první zprávy také naznačují, že výskyt hejn ve velkém množství byl nepravidelný. Tyto velké výkyvy v populaci mohly být důsledkem narušeného ekosystému a sestávaly z ohniskových populací mnohem větších, než jsou populace běžné v předevropské dobách. Autoři genetické studie z roku 2014 poznamenávají, že podobná analýza velikosti lidské populace dospívá k „efektivní velikosti populace“ mezi 9 000 a 17 000 jedinci (nebo přibližně 1/550 000. vrcholu celkové velikosti lidské populace 7 miliard citované ve studii).

Pro genetickou studii z roku 2017 autoři sekvenovali genomy dalších dvou holubů-pasažérů a také analyzovali mitochondriální DNA 41 jedinců.Tato studie našla důkaz, že populace holubů-pasažérů byla stabilní po dobu nejméně předchozích 20 000 let.Studie také zjistila, že velikost populace holubů-pasažérů byla v tomto časovém období větší, než zjistila genetická studie z roku 2014. Nicméně „konzervativní“ odhad studie z roku 2017 o „efektivní velikosti populace“ 13 milionů ptáků je stále jen asi 1/300 odhadované historické populace tohoto ptáka, která činila přibližně 3-5 miliard před jejich „poklesem v 19. století a případným vyhynutím“.“ Podobná studie odvozující velikost lidské populace z genetiky (publikovaná v roce 2008 a používající lidskou mitochondriální DNA a bayesovské koalescenční metody) ukázala značnou přesnost v reflektování celkových vzorců růstu lidské růst populace ve srovnání s daty odvozenými jinými prostředky – i když studie dospěla k lidské efektivní velikosti populace (k roku 1600 n. l., pro Afriku, Eurasii a Ameriku dohromady), která byla zhruba 1/1000 odhadu populace ze sčítání lidu pro stejnou dobu a oblast na základě antropologických a historických důkazů.

Hnízdící holub obecný si vybíral hnízdiště, která by mohla poskytnout přístřeší a dostatek potravy pro jejich velký počet na neurčitou dobu. Doba strávená na jednom hnízdišti mohla záviset na rozsahu pronásledování lidmi, povětrnostních podmínkách nebo jiných, neznámých faktorech. Hnízdiště se pohybovala velikostí a rozsahem, od několika akrů až po 260 km2 (100 čtverečních mil) nebo více. Některá hnízdiště by byla znovu využívána pro následující roky, jiná by byla využívána pouze jednou.Hnízdící holub hřadoval v takovém množství, že i silné větve stromů by se pod náporem lámaly. Ptáci se často vršili jeden na druhého na zádech, aby hřadovali. Odpočívali ve skleslé poloze, která jim zakrývala nohy. Spali se svými zobáky ukrytými za peří uprostřed prsou, zatímco ocas drželi v úhlu 45 stupňů.Hnízdo se mohlo hromadit pod hnízdištěm do hloubky přes 0,3 m (1,0 ft).

Pokud holub zpozorněl, často natáhl hlavu a krk v jedné rovině s tělem a ocasem, pak kývl hlavou v kruhovém vzoru. Když ho rozčílil jiný holub, výhružně zvedl křídla, ale holubi cestující téměř nikdy ve skutečnosti nebojovali. Holub se koupal v mělké vodě, potom ležel po stranách a zvedl protější křídlo, aby ho usušil.

Holub pasažérský pil nejméně jednou denně, obvykle za úsvitu, plným zasunutím svého zobáku do jezer, malých rybníčků a potoků. Holubi byli viděni, jak hřadují jeden na druhém, aby se dostali k vodě, a pokud to bylo nutné, mohl druh přistát na otevřené vodě, aby se napil.Jednou z primárních příčin přirozené úmrtnosti bylo počasí a každé jaro mnoho jedinců umrzlo poté, co migrovali na sever příliš brzy. V zajetí byl holub pasažérský schopen dožít se nejméně 15 let; Martě, poslední známé žijící holubce pasažérské, bylo nejméně 17 a možná až 29 let, když zemřela. Není zdokumentováno, jak dlouho holub divoký žil.

Studie vydaná v roce 2018 dospěla k závěru, že „obrovské množství“ poštovních holubů přítomných po dobu „desítek tisíc let“ by ovlivnilo vývoj druhů stromů, jejichž semena jedli – konkrétně, že stěžňové stromy, které produkovaly semena během jarní hnízdní sezóny (například červené duby), se vyvinuly tak, že určitá část jejich semen by byla příliš velká na to, aby je poštovní holubi mohli spolknout (což by umožnilo některým jejich semenům uniknout predaci a růst nových stromů), zatímco bílé duby, jejichž semena byla soustavně veliká v poživatelném rozmezí, vyvinuly nepravidelný způsob stěhování, ke kterému došlo na podzim, kdy by bylo přítomno méně poštovních holubů. Studie dále dospěla k závěru, že to umožnilo, aby bílé duby byly dominantními druhy stromů v oblastech, kde se na jaře běžně vyskytovali poštovní holubi.

Vzhledem k velkému množství v hejnech poštovních holubů byly výkaly, které vyprodukovali, dostatečné k tomu, aby zničily povrchovou vegetaci v místech dlouhodobého hnízdění a zároveň dodaly ekosystému velké množství živin. Kvůli tomu – spolu s lámáním větví stromů pod jejich celkovou hmotností a velkým množstvím stožárů, které spotřebovali – se má za to, že poštovní holubi ovlivnili strukturu východních lesů i složení druhů, které se v nich vyskytují.Kvůli těmto vlivům někteří ekologové považují poštovního holuba za klíčový druh, přičemž vymizení jejich obrovských hejn zanechalo v ekosystému velkou mezeru.Jejich role při vytváření poruch lesa byla spojena s větší rozmanitostí obratlovců v lesích vytvářením více výklenků pro zaplnění zvířaty, jakož i přispíváním ke zdravému cyklu lesních požárů v lesích, jelikož bylo zjištěno, že po vyhynutí holuba osobního vzrostla prevalence lesních požárů, což je zřejmě v rozporu s myšlenkou, že větve a větve stromů, které by strhli, sloužily jako palivo pro požáry.Aby se napomohlo zaplnění této ekologické mezery, bylo navrženo, aby se moderní správci půdy pokusili napodobit některé své účinky na ekosystém vytvářením otvorů v lesních korunách, které by poskytovaly více podzvukového světla.

Americké kaštany, které tvořily velkou část stožáru, na němž se pasažérský holub krmil, byly kolem roku 1905 dovezenou asijskou houbou (kaštanovou plísní) téměř dohnány k vyhynutí. Má se za to, že v důsledku toho v následujících desetiletích uhynulo až třicet miliard stromů, což se však netýkalo holuba pasažérského, který byl v té době ve volné přírodě již vyhynulý.

Buky a duby produkovaly stožár potřebný k podpoře hnízdících a hnízdících hejn.Holub pasažérský měnil svůj jídelníček v závislosti na ročním období. Na podzim, v zimě a na jaře jedl hlavně bukvice, žaludy a kaštany. Během léta se staly hlavními předměty jeho konzumace bobule a měkčí plody, jako jsou borůvky, hrozny, třešně, moruše, bobule a bobule. Jedl také červy, housenky, šneky a další bezobratlé, zejména při rozmnožování.Využil kultivovaných zrn, zejména pohanky, když je našel. Zvláště miloval sůl, kterou požíval buď z brakických pramenů nebo slané půdy.

Holub pasažérský měl velmi elastickou tlamu a krk, což umožňovalo zvýšenou kapacitu, a kloub ve spodním zobáku mu umožňoval polykat žaludy celé. Do své plodiny mohl ukládat velké množství potravy, která se mohla zvětšit až do velikosti pomeranče, což způsobilo vyboulení krku a umožnilo ptákovi rychle sebrat jakoukoliv potravu, kterou objevil. Úroda byla popisována jako schopná pojmout nejméně 17 žaludů nebo 28 bukvic, 11 zrn kukuřice, 100 javorových semen a další materiál; odhadovalo se, že holub pasažérský potřeboval sníst asi 61 cm3 potravy denně, aby přežil. Při zastřelení by holub s plodinou plnou ořechů spadl na zem se zvukem popisovaným jako chřestění pytle s kuličkami. Po krmení holubi seděli na větvích a trávili potravu uskladněnou ve své plodině přes noc.

Holub mohl denně sníst a strávit 100 g žaludů.Při historické populaci tří miliard poštovních holubů to představovalo 210 000 000 litrů potravy denně.Holub mohl vyzvracet potravu ze své plodiny, když bylo k dispozici více žádané potravy.Studie z roku 2018 zjistila, že rozsah potravy poštovního holuba byl omezen na určité velikosti semen, vzhledem k velikosti jeho tlamy. To by mu zabránilo sníst některá semena stromů, jako jsou duby červené, dub černý a kaštan americký. Studie konkrétně zjistila, že 13 až 69% semen dubu červeného bylo příliš velké na to, aby je poštovní holubi mohli spolknout, že pouze „malá část“ semen dubu černého a kaštanu amerického byla příliš velká na to, aby je ptáci mohli konzumovat, a že všechna semena dubu bílého byla dimenzována v rámci jedlého rozsahu. Zjistili také, že semena by byla zcela zničena během trávení, což tedy bránilo rozptýlení semen tímto způsobem. Místo toho mohli holubi cestující šířit semena regurgitací, nebo po uhynutí.

Kromě hledání hnízdišť byly migrace holuba pasažérského spojeny s hledáním míst vhodných pro hnízdění a výchovu mláďat tohoto ptáka, který se společně rozmnožuje. Není jisté, kolikrát za rok se ptáci rozmnožovali; jednou se to zdá nejpravděpodobnější, ale některé prameny hovoří o více. Doba hnízdění trvala kolem čtyř až šesti týdnů. Hejno dorazilo na hnízdiště kolem března v jižních zeměpisných šířkách a o něco později v severnějších oblastech.Holub neměl věrnost hnízdiště, často se každý rok rozhodl hnízdit na jiném místě.K vytvoření hnízdiště nemuselo nutně dojít dříve než několik měsíců poté, co holubi dorazili na svá hnízdiště, typicky koncem března, dubna nebo května.

Kolonie, které byly známé jako „města“, byly ohromné, měly rozlohu od 49 ha (120 akrů) do tisíců hektarů a byly často dlouhé a úzké (ve tvaru písmene L), přičemž několik oblastí bylo z neznámých důvodů nedotčeno. Vzhledem k topografii byly zřídkakdy souvislé. Vzhledem k tomu, že nebyly zaznamenány žádné přesné údaje, není možné uvést více než odhady o velikosti a populaci těchto hnízdišť, ale většina záznamů zmiňuje kolonie obsahující miliony ptáků. Největší zaznamenaná hnízdiště byla v roce 1871 v centrálním Wisconsinu; bylo udáváno, že pokrývá 2 200 km2 (850 čtverečních mil), přičemž počet ptáků, kteří tam hnízdí, se odhaduje na přibližně 136 000 000. Kromě těchto „měst“ se pravidelně objevovaly zprávy o mnohem menších hejnech nebo dokonce jednotlivých párech, které si zřídily hnízdiště.

ČTĚTE:   Cesta vzpomínek

Námluvy probíhaly v hnízdící kolonii.Na rozdíl od jiných holubů se námluvy odehrávaly na větvi nebo na bidýlku. Samec s rozmáchlými křídly zavolal „keck“, když byl v blízkosti samice. Samec se pak pevně chytil větve a energicky mával křídly nahoru a dolů. Když byl samec blízko samice, přitiskl se k ní na bidýlku s hlavou vztyčenou a ukazoval na ni.Pokud byla samice vnímavá, přitiskla se k samci zády.Když byla dvojice připravena k páření, předváděla se navzájem. Následovalo zopakování ptáků, při kterém samice vložila svůj zobák do zobáku samce a sevřela ho, chviličku se třásla a rychle se oddělila, zatímco stála vedle sebe. Samec se pak vyškrábal na samiččina záda a kopuloval, po čemž následovalo tiché kdákání a občas i větší předvádění.John James Audubon popsal námluvy holuba-pasažéra následovně:

Tam se uchylují nesčetné myriády a připravují se na naplnění jednoho z velkých zákonů přírody. V tomto období je tón holuba měkký coo-coo-coo-coo mnohem kratší než tón domácího druhu. Společné tóny připomínají jednoslabičné kee-kee-kee-kee, první je nejhlasitější, ostatní postupně slábnou na síle. Samec se chová nabubřele a následuje samici, ať už na zemi nebo na větvích, s roztaženým ocasem a svěšenými křídly, kterými se otírá o část, nad níž se pohybuje. Tělo je vyvýšené, hrdlo se dme, oči jiskří. Pokračuje v tónech, tu a tam se na křídle zvedne a letí několik metrů, aby se přiblížil k prchavé a bojácné samici. Stejně jako domácí holub a další druhy se navzájem hladí vyúčtováním, při němž je úd jednoho příčně vložen do údu druhého a obě strany střídavě vyvrhují obsah své úrody opakovaným úsilím.

Po pozorování ptáků chovaných v zajetí Wallace Craig zjistil, že tento druh méně útočí a naparuje se než ostatní holubi (protože na zemi je to nepříjemné), a považoval za pravděpodobné, že během jejich krátkého vyúčtování (na rozdíl od ostatních holubů) se nepřenáší potrava, a proto považoval Audubonův popis za částečně založený na analogii s ostatními holuby i na fantazii.

Hnízda byla postavena bezprostředně po vytvoření páru a jejich stavba trvala dva až čtyři dny; tento proces byl vysoce synchronizován v rámci kolonie.Samice si vybrala hnízdiště tak, že si na něj sedla a zamávala křídly. Samec pak pečlivě vybral materiál pro hnízdění, typicky větvičky, a podal je samici přes její záda. Samec se pak vydal hledat další materiál pro hnízdění, zatímco samice si stavěla hnízdo pod sebou. Hnízda byla postavena ve výšce od 2,0 do 20,1 m (6,6 a 65,9 stop) nad zemí, i když typicky nad 4,0 m (13,1 stop), a byla vytvořena ze 70 až 110 větviček spletených dohromady, aby se vytvořila volná, mělká mísa, skrz kterou bylo vejce snadno vidět. Tato mísa byla pak typicky lemována jemnějšími větvičkami. Hnízda byla široká asi 150 mm (5,9 palce), vysoká 61 mm (2,4 palce) a hluboká 19 mm (0,75 palce). Ačkoli hnízdo bylo popsáno jako hrubé a chatrné v porovnání s hnízdy mnoha jiných ptáků, zbytky hnízd bylo možné nalézt na místech, kde hnízdění probíhalo již před několika lety. Měl je téměř každý strom schopný hnízda udržet, často jich bylo více než 50 na strom; u jednoho bolehlavce bylo zaznamenáno 317 hnízd. Hnízda byla umístěna na silných větvích v blízkosti kmenů stromů. Některé záznamy uvádějí, že půda pod hnízdištěm vypadala, jako by byla zametena, vzhledem k tomu, že všechny větvičky byly sbírány současně, přesto by tato oblast byla pokryta trusem.Jelikož se o hnízdo starala obě pohlaví, byly páry po dobu hnízdění monogamní.

Obecně platí, že vajíčka byla nakladena během prvních dvou týdnů v dubnu napříč areálem holuba. Každá samice nakladla své vejce okamžitě nebo téměř okamžitě po dokončení hnízda; někdy byl holub nucen naklást je na zem, pokud hnízdo nebylo úplné.[80] Normální velikost snůšky se zdá být jedno vejce, ale je zde určitá nejistota, protože byly hlášeny také dvě ze stejných hnízd. Příležitostně nakladla druhá samice své vejce do hnízda jiné samice, což vedlo k přítomnosti dvou vajec.[81] Vejce bylo bílé a oválné a mělo průměr 40 x 34 mm (1,6 x 1,3 in) ve velikosti.Pokud se vejce ztratilo, bylo možné, aby holub nakladl náhradní vejce během týdne.[80] Bylo známo, že celá kolonie znovu hnízdila poté, co je sněhová bouře donutila opustit jejich původní kolonii.Vejce bylo inkubováno oběma rodiči 12 až 14 dní, samec ho inkuboval od dopoledne do odpoledne a samice ho inkubovala po zbytek času.[80]

Po vylíhnutí bylo hnízdečko (nebo mládě) slepé a řídce pokryté žlutým, chlupatým dnem.[80] Hnízdo se vyvíjelo rychle a během 14 dnů vážilo stejně jako jeho rodiče. Během tohoto období hnízdění se o hnízdečko starali oba rodiče, samec se staral uprostřed dne a samice jindy. Hnízdo bylo krmeno rostlinným mlékem (látkou podobnou tvarohu, produkovanou v plodinách rodičovských ptáků) výhradně po dobu prvních dnů po vylíhnutí. Po třech až šesti dnech byla postupně zaváděna potrava pro dospělé. Po 13 až 15 dnech rodiče hnízdečko naposledy nakrmili a poté jej opustili, přičemž prostor pro hnízdění hromadně opustili. Hnízdo žebralo v hnízdě den nebo dva, než vylezlo z hnízda a třepetavě dopadlo na zem, kde se pohybovalo, vyhýbalo se překážkám a žebralo o potravu od blízkých dospělých. Trvalo další tři nebo čtyři dny, než se vylíhlo.[81] Celý cyklus hnízdění trval asi 30 dní. Není známo, zda se kolonie po úspěšném hnízdění znovu uhnízdily.Holub pasažérský pohlavně dospíval během prvního roku a odchoval se následující jaro.

Hnízdící kolonie přilákaly velké množství dravců, včetně amerických norků, amerických lasiček, amerických kun a mývalů, kteří se živili vajíčky a mláďaty, dravých ptáků, jako jsou sovy, jestřábi a orli, kteří se živili mláďaty a dospělci, a vlků, lišek, rysů, medvědů a pum, kteří se živili zraněnými dospělými a padlými mláďaty. Jestřábi rodu Accipiter a sokoli pronásledovali a lovili holuby za letu, kteří zase prováděli složité vzdušné manévry, aby se jim vyhnuli; Cooperův jestřáb byl díky svým úspěchům známý jako „velký holub jestřáb“ a tito jestřábi údajně sledovali migrující holuby.Zatímco mnoho dravců bylo přitahováno ke hejnům, jednotliví holubi byli z velké části chráněni kvůli samotné velikosti hejna a celkově malé škody mohly být hejnu způsobeny predací.Navzdory počtu dravců byly hnízdící kolonie tak velké, že se odhadovalo, že mají 90% úspěšnost, pokud nejsou rušeni.Po opuštění a opuštění hnízda byli velmi tuční mláďata zranitelná vůči dravcům, dokud nebyli schopni létat. Samotný počet mláďat na zemi znamenal, že jen malé procento z nich bylo zabito; sytost dravců proto může být jedním z důvodů extrémních společenských návyků a společného rozmnožování tohoto druhu.

Patnáct tisíc a více let před příchodem Evropanů do Ameriky koexistovali v lesích, které se později staly východní částí kontinentálních Spojených států.Studie zveřejněná v roce 2008 zjistila, že po celou většinu holocénu domorodé americké postupy využívání půdy značně ovlivňovaly složení lesů. Pravidelné používání předepsaného ohně, opásání nechtěných stromů a výsadba a ošetřování oblíbených stromů potlačovaly populace řady druhů stromů, které neprodukovaly ořechy, žaludy ani ovoce, a zároveň zvyšovaly populace četných druhů stromů, které je produkovaly. Kromě toho vypalování odpadků z lesního dna usnadnilo nalezení těchto potravin, jakmile spadly ze stromů.Někteří tvrdili, že takové postupy domorodých Američanů při využívání půdy zvyšovaly populace různých živočišných druhů, včetně holuba pasažérského, tím, že zvyšovaly množství potravy, kterou měly k dispozici, zatímco jinde se tvrdilo, že lovem holubů pasažérských a soutěžením s nimi o některé druhy ořechů a žaludů domorodí Američané potlačovali velikost své populace.Genetický výzkum může tuto otázku trochu osvětlit. Studie DNA pasažérů-holubů z roku 2017 zjistila, že velikost populace holubů pasažérských byla stabilní po dobu 20 000 let před jejím poklesem v 19. století a následným vyhynutím, zatímco studie starověké domorodé americké DNA z roku 2016 zjistila, že populace domorodých Američanů prošla obdobím rychlé expanze, kdy se zvýšila šedesátkrát, počínaje asi 13-16 tisíci lety. Pokud jsou obě tyto studie správné, pak velká změna velikosti domorodé-americké populace neměla žádný zjevný dopad na velikost populace pasažérů-holubů. To naznačuje, že čistý vliv domorodých-amerických aktivit na velikost populace pasažérů-holubů byl neutrální.

U některých severních indiánských kmenů hrál poštovní holub náboženskou roli. Lidé z kmene Wyandot (nebo Huron) věřili, že každých dvanáct let během svátku mrtvých se duše mrtvých mění v poštovní holuby, které jsou pak loveni a požíráni.Před lovem mladých holubů přinesli lidé z kmene Seneca starým poštovním holubům obětinu wampum a brože; ty byly umístěny do malého kotlíku nebo jiné nádoby u zakouřeného ohně.Lidé z kmene Ho-Chunk považovali poštovního holuba za ptáka náčelníka, protože jim byl podáván vždy, když náčelník uspořádal hostinu.[94] Lidé z kmene Seneca věřili, že náčelníkem kolonie poštovních holubů je bílý holub a že ptačí rada rozhodla, že holubi musí odevzdat svá těla Senecům, protože jsou jediní ptáci, kteří hnízdí v koloniích. Seneca vyvinuli holubí tanec jako způsob, jak projevit svou vděčnost.

Francouzský cestovatel Jacques Cartier byl prvním Evropanem, který podal zprávu o holubech, během své plavby v roce 1534.Pták byl následně pozorován a zaznamenán historickými osobnostmi jako Samuel de Champlain a Cotton Mather. Většina raných zpráv se zabývá obrovským počtem holubů, výsledným zatemněným nebem a obrovským množstvím lovených ptáků (v roce 1771 bylo na trhu v Bostonu údajně prodáno 50 000 ptáků). První kolonisté se domnívali, že po velkých letech holubů bude následovat neštěstí nebo nemoc. Když holubi přezimovali mimo svůj obvyklý areál, někteří věřili, že budou mít „neduživé léto a podzim“. V 18. a 19. století se mělo za to, že různé části holuba mají léčivé účinky. Krev měla být dobrá na oční poruchy, prášková žaludeční sliznice se používala k léčbě úplavice a trus se používal k léčbě různých neduhů, včetně bolestí hlavy, žaludku a letargie.Ačkoli nevydržely tak dlouho jako peří husy, peří holuba stěhovavého se často používalo jako podestýlka. Postele z holubího peří byly tak populární, že v Saint-Jérôme v Québecu bylo v každém věnu postel a polštáře z holubího peří. V roce 1822 zabila jedna rodina v okrese Chautauqua v New Yorku 4000 holubů za den výhradně pro tento účel.

Holub stěhovavý se objevoval ve spisech mnoha významných raných přírodovědců a také na doprovodných ilustracích. Ilustrace Marka Catesbyho z roku 1731, první zveřejněné vyobrazení tohoto ptáka, je podle některých pozdějších komentátorů poněkud primitivní. Původní akvarel, podle kterého je rytina založena, koupila britská královská rodina v roce 1768 spolu se zbytkem Catesbyho akvarelů. Přírodovědci Alexander Wilson a John James Audubon byli svědky stěhování velkých holubů z první ruky a zveřejnili podrobné popisy, v nichž se oba pokusili odvodit celkový počet dotčených ptáků. Nejznámějším a často reprodukovaným vyobrazením holuba stěhovavého je Audubonova ilustrace (ručně kolorovaná akvatinta) v jeho knize Ptáci Ameriky, vydané v letech 1827 až 1838. Audubonův obraz byl chválen pro své umělecké kvality, ale kritizován pro své údajné vědecké nepřesnosti. Jak uvedli Wallace Craig a R. W. Shufeldt (mimo jiné), ptáci jsou zobrazeni posazení a plachtící jeden nad druhým, zatímco by to místo toho dělali vedle sebe, samec by byl ten, kdo by podával potravu samici a samec by neměl roztažený ocas. Craig a Shufeldt místo toho uvedli jako přesnější vyobrazení ptáka ilustrace amerického umělce Louise Agassize Fuertese a japonského umělce K. Hayashiho. Ilustrace holuba pasažérského byly často kresleny po vycpaných ptácích a Charles R. Knight je jediný „seriózní“ umělec, o kterém je známo, že tento druh kreslil ze života. Učinil tak nejméně ve dvou případech; v roce 1903 nakreslil ptáka pravděpodobně v jedné ze tří voliér s přežívajícími ptáky a někdy před rokem 1914 nakreslil Marthu, posledního jedince, v Cincinnatské zoo.

Pták byl napsán (včetně básní, písní, a beletrie) a ilustrován mnoha významnými spisovateli a umělci, a je zobrazen v umění dodnes, například na obraze Waltona Forda z roku 2002 Falling Bough, a na nástěnné malbě Johna A. Ruthvena z roku 2014 v Cincinnati, která připomíná 100. výročí smrti Marthy.Stoleté výročí jeho vyhynutí využila informační skupina „Project Passenger Pigeon“ k šíření povědomí o vyhynutí způsobeném člověkem a k uznání jeho významu v 21. století. Bylo navrženo, že holub by mohl být použit jako „vlajkový“ druh k šíření povědomí o dalších ohrožených, ale méně známých severoamerických ptácích.

Nejstarší zmínka o Evropanech lovících holuby osobní pochází z ledna 1565, kdy francouzský objevitel René Laudonnière napsal o zabití téměř 10 000 z nich v okolí Fort Caroline během několika týdnů:

To představovalo přibližně jednoho holuba pro každého člověka v pevnosti denně.[115] Po evropské kolonizaci byl holub pro cestující loven intenzivněji a sofistikovanějšími metodami než udržitelnější metody praktikované domorodci.Přesto se také objevily domněnky, že tento druh byl před rokem 1492 vzácný a že následný nárůst jejich počtu může být způsoben poklesem původní americké populace (která spolu s lovem ptáků s nimi soutěžila o stěžeň) způsobeným evropskou imigrací a doplňkovou potravou (zemědělské plodiny), kterou přistěhovalci dováželi[116] (teorie, pro kterou Joel Greenberg nabídl podrobné vyvrácení ve své knize Opeřená řeka přes oblohu).[117] Holub pro cestující měl zvláštní hodnotu v pohraničí a některé osady počítaly s jeho masem, aby uživily svou populaci.[118][119] Chuť masa holubů pro cestující se lišila v závislosti na tom, jak byli připraveni. Obecně se mělo za to, že nejlépe chutnají nedospělí jedinci, následovaní ptáky vykrmovanými v zajetí a ptáky odchycenými v září a říjnu. Běžnou praxí bylo vykrmovat odchycené holuby před tím, než je snědli nebo uskladnili jejich těla na zimu.[107] Mrtví holubi byli běžně uskladněni solením nebo nakládáním těl; jindy se chovala pouze prsa holubů, v tomto případě byli obvykle uzeni. Počátkem 19. století začali komerční lovci ptáky síťovat a střílet, aby je prodali jako potravu na městských trzích, a dokonce jako krmivo pro holuby. Jakmile se holubí maso stalo populárním, začal komerční lov v zázračném měřítku.[119][120]

Osobní holubi byli zastřeleni s takovou lehkostí, že je mnozí nepovažovali za lovného ptáka, protože amatérský lovec jich mohl snadno sestřelit šest jedním výstřelem z brokovnice; zvlášť dobrý výstřel oběma hlavněmi brokovnice na hnízdišti mohl zabít 61 ptáků.[121][122] Ptáci byli často zastřeleni buď za letu během stěhování, nebo bezprostředně poté, kdy běžně hřadovali na mrtvých, odkrytých stromech.[121] Lovcům stačilo vystřelit k obloze bez míření a mnoho holubů bylo sestřeleno.Holubi se ukázali být obtížně odstřelitelní čelně, takže lovci obvykle čekali, až jim hejna přeletí nad hlavami, než je zastřelili. Zákopy byly někdy vykopány a naplněny obilím, aby mohl lovec holuby podél tohoto příkopu zastřelit.[123] Lovci značně převyšovali lovce a lov osobních holubů byl oblíbeným sportem pro malé chlapce.[124] V roce 1871 jediný prodejce střeliva poskytl během hnízdění tři tuny střelného prachu a 16 tun (32 000 lb) střelného. V druhé polovině 19. století byly odchyceny tisíce holubů-pasažérů pro využití ve sportovním střeleckém průmyslu. Holubi byli používáni jako živé terče ve střeleckých turnajích, jako například „střílení do pastí“, řízené vypouštění ptáků ze speciálních pastí. Soutěže se také mohly skládat z lidí stojících pravidelně v rozestupech a snažících se sestřelit co nejvíce ptáků v kolemjdoucím hejnu.[125] Holub byl považován za tak početný, že pro získání ceny v jedné soutěži muselo být zabito 30 000 ptáků.

ČTĚTE:   Leptobos

K odchytu a usmrcení poštovních holubů se používala široká škála dalších metod. Sítě byly podepřeny tak, aby umožňovaly vstup poštovních holubů, pak byly uzavřeny uvolněním tyče, která podpírala otvor, a uvěznily uvnitř dvacet či více holubů.[126] K velkému efektu se také používaly tunelové sítě a jedna zvlášť velká síť byla schopna najednou chytit 3500 holubů.[127] Tyto sítě používalo mnoho farmářů na vlastním pozemku i profesionálních lovců.[128] Na zem u sítí se pokládala potrava, aby přilákala holuby. Návnady nebo „holubi stoličky“ (někdy oslepení sešitím víček) byli přivázáni ke stoličce. Když kolem prošlo hejno holubů, zatáhlo se za šňůru, která způsobila, že holub stoličky se zatřepetal na zem, takže to vypadalo, že našel potravu, a hejno bylo nalákáno do pasti.[129][130] Sůl byla také často používána jako návnada a mnoho lovců se usadilo v blízkosti solných pramenů.[131] Nejméně jeden lovec používal obilí napuštěné alkoholem jako návnadu, aby ptáky intoxikoval a usnadnil jejich zabití.[111] Dalším způsobem odchytu byl lov v hnízdící kolonii, zejména v období několika dnů poté, co dospělí holubi opustili svá hnízda, ale předtím, než mohla hnízda vzlétnout. Někteří lovci používali klacky, aby hnízda vystrčili z hnízda, zatímco jiní prostřelili dno hnízda tupým šípem, aby holuba vypudili. Jiní uřízli hnízdící strom takovým způsobem, že když spadl, narazil také do druhého hnízdícího stromu a holuby vypudil dovnitř.[132] V jednom případě bylo rychle pokáceno 6 km2 (1500 akrů) velkých stromů, aby se dostali ptáci, a takové metody byly běžné.Těžkou metodou bylo zapálení paty stromu hnízdícího s holuby; dospělí utekli a mláďata spadla na zem.[133][134] Pod hnízdícím stromem byla někdy spálena síra, aby se udusili ptáci, kteří vypadli ze stromu v oslabeném stavu.

Do poloviny 19. století železnice otevřely nové příležitosti pro lovce holubů. Zatímco dříve se ukázalo, že přepravovat masy holubů do východních měst bylo příliš obtížné, přístup, který železnice poskytovala, umožnil komercializaci lovu holubů.[120] V 60. letech 19. století byl zaveden rozsáhlý telegrafní systém, který zlepšil komunikaci po celých Spojených státech a usnadnil šíření informací o místě výskytu hejn holubů.[125] Odhaduje se, že po otevření železnici město Plattsburgh v New Yorku přepravilo jen v roce 1851 1 1,8 milionu holubů do větších měst za cenu 31 až 56 centů za tucet. Koncem 19. století se komercionalizoval obchod s osobními holuby. Velké provizorní domy zaměstnávaly lovce (známé jako „holuby“), kteří sledovali hejna holubů po celý rok.[136] Uvádí se, že jediný lovec během své kariéry vyslal do východních měst tři miliony ptáků.[137] V roce 1874 bylo jako lovci holubů zaměstnáno nejméně 600 lidí, jejich počet do roku 1881 vzrostl na 1200. Holubi byli uloveni v takovém počtu, že do roku 1876 nebyly zásilky mrtvých holubů schopny pokrýt náklady na sudy a led potřebný k jejich přepravě.[138] Cena sudu plného holubů klesla kvůli přeplněným trhům pod padesát centů. Osobní holubi byli místo toho udržováni naživu, aby jejich maso bylo čerstvé, když byli ptáci zabiti, a prodáváni poté, co se jejich tržní hodnota opět zvýšila. Tisíce ptáků byly drženy ve velkých kotcích, i když špatné podmínky vedly mnohé k tomu, že zemřeli kvůli nedostatku potravy a vody a tím, že se trápili (hryzali); mnozí shnili, než mohli být prodáni.

Představa, že by tento druh mohl být dohnán k vyhynutí, byla raným kolonistům cizí, protože se nezdálo, že by se počet ptáků snižoval, a také proto, že pojem vyhynutí ještě nebyl definován. Zdá se, že pták byl po příchodu Evropanů pomalu vytlačován na západ, na východě se stal vzácným nebo se nevyskytoval, i když v 50. letech 19. století jich byly ještě miliony. Populace musela po mnoho let klesat, i když to zůstalo bez povšimnutí kvůli zdánlivému obrovskému počtu ptáků, který zamlžil jejich úbytek.V roce 1856 byl možná Bénédict Henry Révoil jedním z prvních spisovatelů, který vyslovil obavy o osud holuba cestujícího, poté, co byl v roce 1847 svědkem lovu:

Vše vede k přesvědčení, že holubi, kteří nesnesou izolaci a jsou nuceni uprchnout nebo změnit svůj způsob života podle toho, jak je Severní Amerika zalidněna přílivem Evropanů, prostě zmizí z tohoto kontinentu, a pokud to svět neukončí dříve než za sto let, vsadím se… že amatér ornitologie už nenajde žádné divoké holuby, kromě těch v Přírodovědeckých muzeích.

V 70. letech 19. století byl úbytek ptáků patrný, zejména po posledních velkých hnízdech a následných porážkách milionů ptáků v letech 1874 a 1878. V té době se velká hnízda konala pouze na severu, v okolí Velkých jezer. Poslední velké hnízdění bylo v Petoskey v Michiganu v roce 1878 (následovalo jedno v Pensylvánii o několik dní dříve), kde bylo denně zabito 50 000 ptáků po dobu téměř pěti měsíců. Přeživší dospělí se pokusili o druhé hnízdění na nových místech, ale byli zabiti profesionálními lovci dříve, než měli šanci vychovat nějaké mládě. Rozptýlená hnízda jsou hlášena do 80. let 19. století, ale ptáci byli nyní ostražití a obvykle svá hnízda opouštěli, pokud byli pronásledováni.

V době těchto posledních hnízdění již byly přijaty zákony na ochranu holuba pasažérského, ale ty se ukázaly jako neúčinné, protože byly nejasně zarámované a těžko vymahatelné. H.B. Roney, který byl svědkem porážky v Petoskey, vedl kampaně na ochranu holuba, ale setkal se s odporem a obviněním, že přehání závažnost situace. Jen málo provinilců bylo stíháno, hlavně někteří chudí trapeři, ale velké podniky nebyly dotčeny.V roce 1857 byl předložen zákonodárnému sboru státu Ohio návrh zákona o ochraně holuba pasažérského, přesto užší výbor Senátu předložil zprávu, že pták ochranu nepotřebuje, protože je „úžasně plodný“ a odmítl návrh, že by tento druh mohl být zničen.[141] Veřejné protesty proti střílení do pastí vypukly v 70. letech 19. století, protože s ptáky bylo špatně zacházeno před takovými soutěžemi i po nich. Ochránci přírody byli v zastavení porážky neúčinní. V michiganském zákonodárném sboru byl přijat návrh zákona, který zakazoval lovit holuby do 3 km (1,9 mi) od hnízdiště. V roce 1897 byl v michiganském zákonodárném sboru předložen návrh zákona, který požadoval desetiletou uzavřenou sezónu pro osobní holuby. Podobná zákonná opatření byla schválena a poté ignorována v Pensylvánii. Gesta se ukázala jako marná a v polovině 90. let 19. století holub osobní téměř úplně zmizel a byl pravděpodobně vyhuben jako chovný pták ve volné přírodě.[125][137] Je známo, že v tomto okamžiku existovala malá hejna, protože velké množství ptáků bylo stále prodáváno na trzích. Poté byly hlášeny pouze malé skupiny nebo jednotliví ptáci, z nichž mnozí byli zastřeleni na potkání.

Poslední zaznamenané hnízdo a vejce ve volné přírodě byly nasbírány v roce 1895 poblíž Minneapolis. Poslední divoký jedinec v Louisianě byl objeven mezi hejnem smutečních holubic v roce 1896 a následně zastřelen. Mnoho pozdních pozorování je považováno za nepravdivé nebo kvůli záměně se smutečními holubicemi.Poslední zcela ověřený záznam o divokém holubovi pasažérském byl poblíž Oakfordu v Illinois 12. března 1901, kdy byl samec ptáka zabit, vycpán a umístěn na Millikinovu univerzitu v Decaturu v Illinois, kde je dodnes. To bylo objeveno až v roce 2014, kdy spisovatel Joel Greenberg zjistil datum zastřelení ptáka při výzkumu pro svou knihu Opeřená řeka přes oblohu.Greenberg také poukázal na záznam o samci zastřeleném poblíž Laurelu v Indianě 3. dubna 1902, který byl vycpán, ale později zničen.[142]

Většina poštovních holubů chovaných v zajetí byla chována pro vykořisťovatelské účely, ale někteří byli chováni v zoologických zahradách a voliérách. Samotný Audubon tvrdil, že v roce 1830 přivezl do Anglie 350 ptáků, kteří je rozdělili mezi různé šlechtice, a o tomto druhu je také známo, že byl chován v londýnské zoo. Jelikož šlo o běžné ptáky, nevzbudili velký zájem, dokud se tento druh nestal v 90. letech 19. století vzácným. Na přelomu 20. století byli poslední známí poštovní holubi chovaní v zajetí rozděleni do tří skupin; jedna v Milwaukee, jedna v Chicagu a jedna v Cincinnati. Existují tvrzení, že několik dalších jedinců bylo chováno na různých místech, ale tato svědectví se dnes nepovažují za spolehlivá. Skupina v Milwaukee byla chována Davidem Whittakerem, který zahájil svou sbírku v roce 1888, a o několik let později vlastnil patnáct ptáků, všichni pocházeli z jednoho páru.[148]

Chicagská skupina byla vedena Charlesem Otisem Whitmanem, jehož sbírka začínala s poštovními holuby koupenými od Whittakera v roce 1896. Zajímal se o studium holubů a své holuby choval u jiných druhů holubů. Whitman s sebou každé léto vozil své holuby z Chicaga do Massachusetts. Do roku 1897 Whitman koupil všechny Whittakerovy ptáky a po dosažení maximálního počtu 19 jedinců jich v roce 1898 Whittakerovi sedm vrátil. Kolem této doby byla pořízena série fotografií těchto ptáků; dochovalo se 24 fotografií. Některé z těchto snímků byly reprodukovány v různých médiích, jejichž kopie jsou nyní uchovávány ve Wisconsin Historical Society. Není jasné, kde přesně, kdy a kým byly tyto fotografie pořízeny, ale zdá se, že některé byly pořízeny v Chicagu v roce 1896, jiné v Massachusetts v roce 1898. Do roku 1902 vlastnil Whitman šestnáct ptáků. Mnoho vajec nakladli jeho holubi, ale jen málo se vylíhlo a mnoho mláďat zemřelo. V novinách byla zveřejněna anketa, která požadovala „čerstvou krev“ pro hejno, které se nyní přestalo rozmnožovat. V roce 1907 už mu zbývaly jen dvě holubice, které zemřely v zimě, a zůstali mu dva neplodní samci kříženci, jejichž další osud není znám. Tou dobou už žili jen čtyři (všichni samci) ptáci, které Whitman vrátil Whittakerovi, a ti uhynuli mezi listopadem 1908 a únorem 1909.

Hlavními důvody vyhynutí holuba domácího byly masivní rozsah lovu, rychlá ztráta přirozeného prostředí a extrémně společenský životní styl tohoto ptáka, který jej činil vysoce zranitelným vůči dřívějším faktorům.Odlesňování bylo způsobeno potřebou uvolnit půdu pro zemědělství a rozšiřující se města, ale také poptávkou po dřevu a palivu. V letech 1850 až 1910 bylo vykáceno asi 728 000 km2 (180 milionů akrů) pro účely zemědělství. I když ve východní Severní Americe stále existují rozsáhlé zalesněné oblasti, které živí celou řadu volně žijících živočichů, nestačilo to na to, aby se uživil obrovský počet holubů určených pro osobní účely, potřebný k udržení populace. Naopak velmi malé populace téměř vyhynulých ptáků, jako je kakapo (Strigops habroptilus) a takahe (Porphyrio hochstetteri), stačily k tomu, aby tyto druhy vymřely až do současnosti. Kombinované účinky intenzivního lovu a odlesňování byly označovány jako „Blitzkrieg“ proti holubovi pasažérskému a byl označen za jedno z největších a nejnesmyslnějších vyhynutí způsobených člověkem v historii.[125] Jak se hejna zmenšovala, populace holubů pasažérských klesala pod prahovou hodnotu nutnou k rozmnožování druhu.

Genetická studie z roku 2014, která zjistila přirozené výkyvy v počtech populací před příchodem člověka, také dospěla k závěru, že se tento druh běžně zotavuje z minim v populaci, a naznačila, že jedno z těchto minim se mohlo shodovat se zintenzivněným využíváním lidmi v 19. století, což je kombinace, která by vedla k rychlému vyhynutí tohoto druhu. Podobný scénář může také vysvětlit rychlé vyhynutí sarančat skalních (Melanoplus spretus) ve stejném období.Bylo také naznačeno, že po prořídnutí populace by bylo pro několik málo nebo osamělých ptáků těžší najít vhodné krmné oblasti.Kromě ptáků zabitých nebo zahnaných lovem během období rozmnožování také mnoho hnízd osiřelo, než se o sebe dokázali postarat sami. Občas byly naznačeny i další, méně přesvědčivé přispívající faktory, včetně hromadných utonutí, Newcastleské choroby a migrace do oblastí mimo jejich původní areál rozšíření.

Vyhynutí holuba domácího vzbudilo zájem veřejnosti o ochranářské hnutí a vyústilo v nové zákony a postupy, které zabránily vyhynutí mnoha dalších druhů.Rychlý úbytek holuba domácího ovlivnil pozdější metody hodnocení rizika vyhynutí ohrožených populací živočichů. Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) použila holuba domácího jako příklad v případech, kdy byl druh prohlášen za „ohrožený“ vyhynutím, i když počet populací je vysoký.

Dnes existuje více než 1 532 kůží poštovních holubů (spolu s 16 kostrami), které jsou rozmístěny v mnoha institucích po celém světě.Bylo navrženo, aby byl poštovní holub oživen, až to umožní dostupné technologie (koncept, který byl označen jako „vymírání“), s využitím genetického materiálu z takových exemplářů. V roce 2003 byl kozorožec pyrenejský (Capra pyrenaica pyrenaica, poddruh kozorožce španělského) prvním vyhynulým zvířetem, které bylo naklonováno zpět k životu; klon žil pouze sedm minut, než zemřel na plicní vady.[159][160] Překážkou klonování poštovního holuba je skutečnost, že DNA muzejních exemplářů byla kontaminována a roztříštěna, kvůli vystavení teplu a kyslíku. Americký genetik George M. Church navrhl, aby genom poštovního holuba mohl být rekonstruován tak, že se poskládají fragmenty DNA z různých exemplářů. Dalším krokem by bylo spojení těchto genů do kmenových buněk holubů-skalních (nebo holubů s páskovitým ocasem), které by pak byly přeměněny na vajíčka a spermie a umístěny do vajíček holubů-skalních, což by vedlo k tomu, že by holubi-pasažéři nosili spermie a vajíčka holubů-pasažérů. Potomci těchto holubů by měli znaky holuba-pasažérů a byli by dále šlechtěni ve prospěch unikátních rysů vyhynulého druhu.

Obecná myšlenka opětovného vytvoření vyhynulých druhů byla kritizována, protože potřebné velké finanční prostředky by mohly být vynaloženy na zachování aktuálně ohrožených druhů a stanovišť a protože snahy o jejich zachování by mohly být považovány za méně naléhavé. V případě holuba domácího, protože byl velmi společenský, je nepravděpodobné, že by se podařilo vytvořit dostatek ptáků, aby bylo oživení úspěšné, a není jasné, zda je ještě dostatek vhodného stanoviště pro jeho opětovné zavedení. Kromě toho by rodičovskí holubi, kteří by chovali klonované holuby osobní, patřili k jinému druhu s jiným způsobem chovu mláďat.